Bierum, 3 augustus 2017 – Zo’n tachtig jongeren uit heel Europa hebben donderdag in Groningen hun solidariteit betuigd met de mensen die zijn getroffen door de gasbevingen. Ze zijn naar Groningen gekomen om de gevolgen te zien van de gaswinning en om actie te voeren voor een fossielvrije samenleving.

In Bierum eisten ze, samen met Nederlandse studenten, de sluiting van het gasveld in Slochteren en een eerlijke compensatie voor de getroffen bewoners. Op uitnodiging van JMA, de jongerenorganisatie van Milieudefensie, gingen ze in gesprek met bewoners en lokale activisten.

De vrees van de lokale bewoners om elke avond om met instortingsgevaar van hun huis naar bed te gaan, maakte diepe indruk op de jongeren. “Het is natuurlijk verschrikkelijk dat jongeren zich onveilig voelen en niet zeker zijn of ze hier hun toekomst kunnen bouwen. Om deze jongeren wél een zekere toekomst te kunnen bieden, moet Nederland nu investeren in duurzame energie. We moeten van het gas af”, zegt Bruno Lauteslager, bestuurslid energie van JMA.

Het gasveld in Slochteren is het grootste gasveld van Europa. Daar zagen de jongeren met eigen ogen wat de impact was op de mensen in het aardbevingsgebied. “Ik snap waarom mensen niet in onveilige huizen zoals hier in Groningen willen wonen. Ik had niet verwacht dat de overheid in Nederland deze mensen zo in de steek laat”, zegt Dunja Popović uit Bosnië-Herzegovina.

De groep jongeren neemt deel aan het internationale zomerkamp van JMA. Ruim een week lang verblijven ze in het Drentse Drouwen om campagne-trainingen te volgen en kennis uit te wisselen over de strijd tegen milieuproblemen in hun eigen land.

mm
I'm co-chair of JMA: Young Friends of the Earth Netherlands. I've had the luck of being active for JMA for many years and also visit many of the YFoEE Summer Camps. And now I help to organise one myself! I've created and keep this website up to date, and make sure that from the Dutch team everything is running smoothly.